سرخط خبرها

شما مستأجرید یا صاحب‌خانه؟!

  • کد خبر: ۱۸۷۱
  • ۲۴ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۴
شما مستأجرید یا صاحب‌خانه؟!
سهیلا حسنی کتابدار محله محمدآباد

به هر طرف نگاه می‌کنم، ازدحام جمعیت را می‌بینم. راهروهای شلوغ نفس‌هایم را سنگین می‌کنند. اینجا کجاست؟ چرا اینجا آمده‌ام؟ آه! یادم آمد! برای گرفتن حقی به دادگاه آمده‌ام.
اینجا کلمات هم برای گوش من غریب است. اینجا به زبان دیگری حرف می‌زنند: فسخ، انعقاد، ابطال، عسر و حرج، صلاحیت رسیدگی و...
از چه راهی وارد شوم؟
چگونه صدایم را برسانم؟
آیا به حق خود خواهم رسید؟
در جوامع شهری و هم‌زمان با افزایش هزینه‌های مربوط به خرید خانه، روند اجاره‌نشینی رو به افزایش است و به دلیل نبود آگاهی از حقوق مربوط به این عقد، مشکلات مختلفی برای طرفین پیش می‌آید، هر کدام از ما مستأجر یا صاحب‌خانه هستیم تعدادمان کم نیست. گاه همین رابطه‌ها دوستی‌های شیرینی است که تا آخر عمر با ما همراه می‌شود. رابطه دوستی، رابطه‌هایی شبیه رابطه‌های پدر و مادری، برعکس گاهی اوقات هم دعوا و اختلاف پیش می‌آید و رابطه‌ها کدر می‌شود. هر کدام از طرفین خود را محق می‌دانند. حتی خود شما نمی‌دانید در موضوعی که خود را محق می‌دانید آیا واقعا حق با شماست؛ یعنی اصلا قانون مستأجر یا مالک را یادمان نداده‌اند، ما هم اصلا دنبالش نبوده‌ایم.
آیا می‌دانید تعمیرات ملک استیجاری چگونه است و کدام‌یک از آن‌ها به عهده مستأجر و کدام‌یک بر عهده موجر است؟ استفاده از ملک در غیرموردی که مقرر شده است چه قوانینی دارد؟ تکلیف خسارت‌هایی که مستأجر در زمان اجاره به ساختمان وارد می‌کند چگونه جبران می‌شود؟ استفاده و اجاره ملک‌های تجاری چگونه است؟
چه موجر باشید چه مستأجر باید اطلاعات و مطالبی حول و حوش این موضوعات بدانید.
کتاب «صاحب‌خانه یا مستأجر کدام‌یک پیروزند؟» با نویسندگی محمدرضا حسینی با هدف آموزش حقوق شهروندان با زبانی ساده، موضوعات بسیار رایج و البته خیلی دردسرآفرین را در متن کتاب قرار داده است. ذکر قوانین مدنی نویسنده با طرح مشکلات در قالب داستان به بررسی گره‌های موجود دررابطه مالک‌مستأجری می‌پردازد؛ وقتی مستأجر پول اجاره را نمی‌دهد، حاشیه‌های خانه مجردی و گاهی اوقات دردسرهای آن برای همسایگان، قوانین مربوط به پارکینگ، فوت مستأجر یا موجر و...
نکته جالب کتاب اینجاست که قوانین مدنی مربوط به هر مشکل را نیز زیر داستان می‌نویسد. این کتاب تکلیف و حق هرکدام از طرفین را به زبانی ساده به شهروندان آموزش می‌دهد. با خواندن این دست کتاب‌ها به‌راحتی و با زبان عامیانه‌تری با قوانین شهروندی آشنایی پیدا می‌کنید و قبل از اینکه اسیر دعوا و شکایت و راهروهای پرازدحام دادگاه شوید، هنگام عقد اجاره‌نامه خود را از مشکلات دور می‌کنید.
با این اوصاف، برای پیشگیری از تضییع حقوق موجر و مستأجر و نیز جلوگیری از سرگردانی آن‌ها در راهروهای دادگستری، عاقلانه است که در تنظیم اجاره‌نامه علاوه‌بر آموزش قوانین مالک و مستأجر از نظر و کمک وکیل یا مشاور حقوقی حتما استفاده شود. درضمن توصیه می‌کنم همواره قراردادهای اجاره خود را با امضای دو نفر شاهد تنظیم کنید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->