صفحه نخست روزنامه‌های کشور - پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تجلیل از کارگردان فلسطینی در جشنواره فیلم سارایوو فیلم‌های اولین هفته اردیبهشت ۱۴۰۳ (۶ و ۷ اردیبهشت) + زمان پخش «مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست سخنان «زهره حمیدی» از دست و پنجه نرم کردن با سرطان ماجرای حواشی پوستر «مست‌عشق» چیست؟ جایزه افتخاری جشنواره لوکارنو ۲۰۲۴ به «جین کمپیون» رسید آیا سریال «شوگان» فصل دومی هم خواهد داشت؟ تقدیر از دکتر سلمان ساکت، همراه همیشگی مرکز آثار، مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) سریال «مامان اشتباه می‌کند» روی آنتن تلویزیون + زمان پخش و تکرار «محمد صادقی» بازیگر جنجالی از ایران رفت + عکس حادثه سر صحنه فیلمبرداری برای «ادی مورفی» رادیو، صدای ماندگار است رونمایی از پوستر جدید «سال گربه» + عکس سریال «سووشون» آماده توزیع در شبکه خانگی بازیگران سریال «هشت پا» معرفی شدند کنسرت بی‌کلام «نوای آفتاب» روی صحنه + جزئیات فقدان چشم‌انداز، حلقه مفقوده جشنواره‌های هنری
سرخط خبرها

هیئت‌های مذهبی و آزمون‌های سخت!

  • کد خبر: ۶۶۶۶۷
  • ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۳
هیئت‌های مذهبی و آزمون‌های سخت!
محمدرضا زائری - پژوهشگر دینی
هیئت‌های مذهبی به‌عنوان مهم‌ترین نهاد‌های مدنی در جامعه شیعی همواره با حساسیت‌های گوناگون و چالش‌های متفاوتی روبه‌رو بوده‌اند؛ روزگاری با ممنوعیت و محدودیت و زندان و شکنجه گذرانده‌اند و امروز هم به عزت و احترامی رسیده‌اند که در مهم‌ترین موقعیت‌ها تجلیل رسمی می‌شوند و بهترین زمان و فرصت آنتن رسانه ملی را در اختیار دارند.

هیئت‌ها کارکرد‌های متعدد دارند و در حوزه‌های مختلف نقش‌آفرینی می‌کنند؛ به‌ویژه در انقلاب و دوران دفاع مقدس که تحولات بسیاری را رقم زده‌اند.
هیئت از سویی محل تجمع باورمندان و پایگاه ترویج و نشر معارف و اعتقادات است و از سوی دیگر فضایی برای تعاملات اجتماعی و هم‌بستگی‌های عاطفی میان اهل یک محل یا صنف یا گروه هم‌سالان است.
اینک و در ماه‌های گذشته به‌دلایل مختلف ازجمله سرعت تحولات اجتماعی و فراگیری ویروس کرونا، هیئت‌های مذهبی با تهدید‌های تازه و جدی‌تری روبه‌رو شده‌اند.

ابتدا مسئله رویارویی کاذب علم و دین به‌طور ناخواسته، حاشیه‌هایی را رقم زد که از زیارت بقاع متبرکه و حرم‌های مطهر آغاز شد و همچنان ادامه دارد. پس از آن موضوع مواسات و هم‌بستگی اجتماعی در حوادث طبیعی و سیل و زلزله و مشکلاتی ازجمله نیاز برخی خانواده‌های آسیب‌پذیر در دوران کرونا به اقلام بهداشتی و مواد خوراکی پیش آمد.

خوشبختانه در همه این موارد بیشتر هیئت‌های مذهبی کارنامه‌ای موفق داشتند و با خدمت خالصانه و رفتار عاقلانه خوش درخشیدند.
هم در مراسم ماه محرم و هم در برنامه‌های شب‌های ماه مبارک رمضان در مراسم هیئت‌های مذهبی شیوه‌نامه‌های بهداشتی به‌خوبی رعایت شد و وسواس و جدیت جریان مذهبی و متعهد به این ضوابط و عقلانیت هیئت‌ها در روز‌های کرونا چنان چشمگیر بود که در برخی شبکه‌های اجتماعی، پیوسته با بی‌توجهی برخی هم‌وطنان و ترافیک مسافران به شهر‌های شمالی و مراکز تفریحی مقایسه می‌شد.

شاید به‌جز مواردی معدود از رفتار‌های نادرست و توجیه‌ناپذیر در فضای برخی هیئت‌های مذهبی، تصویر عمومی و چهره چیره هیئت‌ها در این دوره سیمایی از عقلانیت و عملکرد قابل دفاع به نمایش گذاشت.
این مراعات و رفتار عقلانی و منطقی به‌عنوان فصل درخشانی از تاریخ نهاد‌های دینی خواهد ماند و رفتار صحیح متولیانشان، با وجود رفتار نادرست افراد معدود و هیئت‌های خاص که به هر دلیل مراعات نکردند، موجب قدردانی خواهد بود. به‌ویژه نهاد‌هایی مانند حرم مطهر رضوی که عملکرد قابل دفاع و افتخارآمیز آن مجموعه در این بحران، مستقل قابل مطالعه و بررسی است.

با این پیشینه، اما اکنون تهدیدی جدی و نگران‌کننده در مقابل هیئت‌های مذهبی و نهاد‌های دینی وجود دارد، زیرا در ماه‌های آینده انتخابات پیش روی ماست و این مقطع خطرناک ممکن است آسیب‌های جدی به جایگاه و نقش هیئت‌ها وارد کند. متأسفانه در بسیاری موارد ملاک مشخص و معیار شفافی برای مرزبندی میان ادای تکلیف انقلابی و آلوده‌شدن به حاشیه‌های جریانات سیاسی وجود ندارد و برخی افراد خود را به دامان قدرت‌طلبی‌های سیاسیون می‌اندازند و بی‌آنکه بدانند، پادو جریان‌های سیاسی می‌شوند. اینجاست که باید به‌قول جناب محتشم کاشانی پرسید «بنگر که را به قتل که دلشاد کرده‌ای» و باید دید که آیا ارزش دارد میراث هزاروچهارصدساله ایمان و باور قلبی مردم را برای ۴ سال ریاست این و آن هزینه کنیم؟!
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->