شورای شهر مشهد تحقیق و تفحص از مساجد تخریب شده منطقه ثامن را کلید زد شهرداری مشهدمقدس به عنوان دبیرخانه کمیته خلاقیت و نوآوری کلانشهر‌ها فعالیت خواهد کرد ۱۴۵ میلیارد تومان مطالبات مراکز طرف‌قرارداد تأمین‌اجتماعی خراسان‌رضوی پرداخت شد شهروند خبرنگار | درخواست کاهش ایستگاه‌های اتوبوسرانی در محدوده میدان فردوسی تا میدان استقلال مشهد + پاسخ علت دود غلیظ در مترو مشهد چه بود؟ برنامه‌ریزی شهرداری مشهد برای حمایت از خلاقیت و نوآوری ترافیک در بزرگراه‌های مشهد | فوت عابر پیاده درتصادف با سواری در بولوار مصلی (۵ اردیبهشت ماه۱۴۰۳)  دیدار شهردار مشهد با معاونین وزارت اقتصاد و دارایی به منظور افزایش تعاملات فیمابین بیست و دومین جلسه شورای اسلامی استان خراسان رضوی برگزار شد + فیلم (۴ اردیبهشت ۱۴۰۳) اعمال تخفیف ۵۰ درصدی برای عوارض تجدید بنا‌های تجاری در مشهد ره‌باغ بهشت؛ بهشت آثار تاریخی مشهد ابلاغ دستورالعمل بهره‌برداری و نگه‌داری بوستان‌ها و سایت‌های بانوان در مشهد اراده قاطعی برای توقف فعالیت پیمانکار معدن دیزدر وجود ندارد | چوب حراج به میراثی ۴۰۰۰ ساله معضل تجمع مراکز درمانی در  احمدآباد مشهد با ابزار‌های تشویقی حل می‌شود استاندار خراسان رضوی: روح معنوی اسلام در بناها بروز می‌کند طراحی داشبورد مدیریتی جرائم و تخلفات شهری در مشهد | اولین داشبورد جرائم شهری در کشور آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگ‌ترین دهکده مدرن ورزشی شرق کشور در مشهد افزایش تعداد عرضه کنندگان لباس‌های مستعمل در مشهد درباره شکل‌گیری بولوار شهید قرنی مشهد| قصه ۶۰ ساله «قرنی» تاسیس چند مرکز خلاقیت و نوآوری تا پایان دوره ششم شورای اسلامی شهر در مشهد
سرخط خبرها

نخستین ماشین تایپ ایران | چرخ تحریر مظفری

  • کد خبر: ۱۱۸۱۶۵
  • ۰۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۳
نخستین ماشین تایپ ایران | چرخ تحریر مظفری
نقبی بر تاریخ نخستین ماشین تایپی که وارد ایران شده است

افسانه حکمت | شهرآرانیوز؛ خط خوش ثلث و نستعلیق و بی‌قراری دوات روی کاغذ نامه‌هایی که عطر کلماتی دلتنگ را مخابره می‌کردند، مگر در دیاری دیگر مراد‌بخش مهجوری باشند یا برگ سندی بشوند برای گره‌گشایی از کاری، با آمدن فن تایپ در جهانی که همه‌چیز را روی دنده سرعت کوک کرده بود، شکلی دیگرگونه پیدا کرد.

نخستین ماشین تحریری که وارد بازار شد

برابر اسناد تاریخی حدود ۱۳۵ سال از روزی که نخستین ماشین تحریر وارد بازار شده، می‌گذرد؛ ماشین تحریری که پیش از این، آزمون و خطا‌های فراوانی را در دوران مختلف پشت سر گذاشته بوده است و بسیاری در تلاش برای ثبت آن بوده‌اند، اما در‌نهایت، این نام «جورج‌واشینگتن نیوتن یوست» بود که ماندگار شد.
دستگاهی که او مخترع آن بود، از سال ۱۸۷۰ میلادی تا اواخر سده بیستم، یکی از ابزار‌های جدانشدنی دفاتر، ادارات و مشاغل مرتبط با نوشتن بوده است، ولی از دهه‌۱۹۸۰ به بعد، کم‌کم با ورود نرم‌افزار‌های ویرایشگر متن که روی رایانه شخصی اجرا می‌شدند، رونق بازار خود را از دست داد و به خاطره‌ها پیوست.

چرخ تحریر مظفری

نخستین ماشین تحریر ایران را چه کسی خرید؟

روایت است که نخستین ماشین تایپ که ابتدا در میان عوام «چرخ‌تحریر» نام می‌گیرد، در دوره مظفری به ایران آمده است. سند مالکیت این چرخ تحریر نیز به نام خود شاه همیشه‌بیمار خورده تا وقتی ملول از همه امور مملکتی در اتاق خود مشغول استراحت است، بتواند نامه‌ها و دل‌نوشته‌های خودش را تحریر کند.

جالب‌تر آنکه، این ماشین تحریر که ساخت شرکت «یوست» در نیویورک بوده است، پیش از این در یک حرکت تبلیغاتی جالب، عکس مظفرالدین‌شاه قاجار را روی پوستر تبلیغ ماشین تحریر چاپ می‌کند که از قضا با فروش بسیار هم روبه‌رو می‌شود. در این پوستر که به زبان انگلیسی بوده است، زیر عکس سلطان‌قاجاری، عبارت «شاه ایران» و در ادامه جمله «ماشین تحریر یوست قوی‌ترین متحد او است» چاپ شده است.

رونق آموزشگاه‌های تایپ

با آمدن ماشین‌های تحریر به بازار، نفس اسناد دست‌نویس هم به شماره می‌افتد، اما این موضوع به‌دلیل کم‌بودن اداره‌های دولتی و همچنین وجود معضل بی‌سوادی در ایران عصر قاجاری، تقریبا تا دوره پهلوی اول به درازا می‌کشد، اما پس از این دوره است که با گسترش شهرها، ورود فناوری‌های تازه و بیشتر شدن اداره‌های دولتی و افزایش روزنامه‌ها، مردم کم‌کم با حرفه‌ای به نام تایپیست آشنا شدند؛ حرفه‌ای که اعلان‌های روزنامه‌ای نشان می‌دهد تا سال‌ها، یکی از مشاغل دارای بازار کار و صدالبته پر‌طرفدار بوده است. ناگفته نماند این شغل را که به‌دلیل سهولت و آسانی، شغلی زنانه تلقی می‌شده است، ابتدا در آموزشگاه‌هایی آموزش می‌داده و سپس پذیرفته‌شدگان بلافاصله جذب بازار کار می‌شده‌اند.

چرخ تحریر مظفری

آموزش ماشین‌نویسی در مشهد

از اینکه چه کسی نخستین دستگاه تایپ را به مشهد آورده است، اطلاع دقیقی در دسترس نیست، ولی نخستین اعلان برای آموزش ماشین‌نویسی در مشهد را روزنامه بهار در ۹ آذر ۱۳۱۲ خورشیدی چاپ و منتشر کرده است. در این خبر که نشان می‌دهد این حرفه در شهر ما ابتدا برای مردان بوده، چنین آمده است: «یک ماه زحمت، یک عمر راحت. همه می‌دانند که صنعت ماشین‌نویسی امروزه کمال اهمیت را احراز کرده است و در دوائر دولتی و مؤسسات مهمه ملی مورد استفاده است. آقایانی که مایل‌اند در مدت یک ماه این صنعت مهم را بیاموزند به قرائتخانه تاجور واقع در فلکه جنوبی مراجعه کنند تا در‌صورت قبولی، تحت تعلیم یک نفر ماشین‌نویس زبر‌دست، مشغول کار شوند.»

ماجرا، اما به اینجا ختم نمی‌شود و داغی بازار ماشین‌نویسی سبب می‌شود شش‌سال بعد نیز روزنامه شهامت در ۱۴ دی ۱۳۱۸ خورشیدی اعلانی دیگر با این مضمون منتشر کند: «آموزشگاه ماشین‌نویسی توانا با پرداخت ۴۰‌ریال شما را به‌زودی ماشین‌نویس خواهد کرد. آدرس: سه‌راه خیابان خاوری و شاهرضا.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->