گزارش تازه خانه کتاب در نیمه نخست سال | کاهش شمارگان، افزایش قیمت

  • کد خبر: ۱۲۸۰۰۳
  • ۱۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۱
گزارش تازه خانه کتاب در نیمه نخست سال | کاهش شمارگان، افزایش قیمت
در حالیکه میانگین شمارگان کتاب در شش ماه نخست امسال در مقایسه با بازه زمانی مشابه ۴ درصد کاهش داشته است، میانگین قیمت کتاب در مقایسه با بازه زمانی مشابه پارسال ۴۰ درصد افزایش داشته است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در شش ماه نخست امسال وضعیت اقتصادی صنعت نشر چندان مطلوب نبوده است. افزایش بی رویه قیمت کاغذ از بندی ۷۵۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و افزایش تعرفه خدمات چاپ از دغدغه‌های مهم ناشران بوده است، اما باید دید این وضعیت اقتصادی چه تأثیری بر آمار‌های نشر داشته است. به گزارش «تسنیم»، بر اساس آمار‌های مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران،  در شش ماه نخست امسال ۴۹ هزارو ۸۰۹ عنوان کتاب منتشر شده است که در قیاس با بازه زمانی مشابه پارسال شاهد رشد ۷ درصدی در تعداد عناوین هستیم.

البته باید توجه کرد که پارسال نمایشگاه کتاب تهران برگزار نشد و به طبع ناشران آثار کمتری را در این بازه منتشر کردند، اما امسال به دلیل برگزاری نمایشگاه کتاب، انتظار افزایش بیشتری در تعداد عناوین وجود داشت.
از میان آثار منتشرشده در نیمه نخست امسال،  ۳۵ هزارو ۵۰۶ عنوان تألیفی و ۱۴ هزارو ۳۰۳ عنوان ترجمه بوده است. ناشران تهرانی ۳۵ هزارو ۳۰۰ عنوان کتاب و ناشران شهرستانی ۱۴ هزارو ۵۰۹ عنوان کتاب منتشر کرده اند.

افزایش ۴ درصدی میانگین شمارگان

میانگین شمارگان کتاب در شش ماه نخست امسال ۹۹۴ نسخه بوده که در مقایسه با بازه زمانی مشابه ۴ درصد کاهش داشته است.

افزایش ۴۰ درصدی قیمت کتاب در نیمه نخست امسال

میانگین قیمت کتاب در نیمه اول سال نیز ۷۱ هزارو ۹۶۰ تومان بوده است که در مقایسه با بازه زمانی مشابه پارسال ۴۰ درصد افزایش قیمت را نشان می‌دهد. در میان رده‌های دیویی نشر، ادبیات با انتشار ۹ هزارو ۹۱۳ عنوان کتاب در صدر قرار دارد، که از این میان ۶ هزارو ۸۴۱ عنوان کتاب تألیفی و ۳ هزار و ۷۲ عنوان ترجمه بوده است.۶ هزارو ۴۰۱ عنوان کتاب در حوزه ادبیات چاپ اول و ۲ هزارو ۷۷۴ عنوان نیز تجدید چاپ بوده اند. در سال‌های گذشته برخی نویسندگان از تجدیدنشدن چاپ کتاب هایشان که بیشتر به علت اقتصاد نامناسب نشر روی می‌دهد،  انتقاد داشته اند.

کتاب‌های ادبیات ۴۷ درصد گران‌تر شدند

میانگین قیمت در حوزه ادبیات ۷۳ هزارو ۲۰۰ تومان بوده است که در مقایسه با میانگین کتاب‌های حوزه ادبیات در بازه زمانی مشابه پارسال شاهد افزایش ۴۷ درصدی قیمت‌ها هستیم.
میانگین شمارگان کتاب‌های حوزه ادبیات نیز ۷۲۵ عنوان بوده است که در قیاس با پارسال شاهد کاهش ۱۰۰ نسخه‌ای هستیم.

اما حوزه کودک ونوجوان نیز در سال‌های گذشته از اقتصاد نامناسبی برخوردار بوده است. گرانی کتاب‌های کودک ونوجوان موجب کاهش خرید مردم شده و این مهم خودبه خود تعادل این بازار را برهم زده است. یکی از دغدغه‌های فعالان این عرصه برهم خوردن نظم و تعادل میان چاپ اول و تجدیدچاپ در بازار کتاب کودک ونوجوان است. در چند سال گذشته تعداد تجدیدچاپی‌ها در این بازار نسبت به چاپ اول‌ها افزایش داشته و در برخی بازه‌ها به دوبرابر رسیده است و این یعنی مؤلفان از این حوزه رفته رفته خارج شده اند و تولید محتوا نیز به کمترین حد خواهد رسید. درمقابل، ناشران با نگاهی فقط تجاری تمایل دارند تا آثاری را منتشر کنند که از فروششان اطمینان دارند. درنتیجه محتوای بکر، تازه و مناسب روز کمتر مجالی برای انتشار پیدا می‌کنند.

وضعیت انتشار کتاب در حوزه کودک ونوجوان

طبق آمار،  ۷ هزارو ۷۰۸ عنوان کتاب کودک ونوجوان در نیمه نخست امسال منتشر شده است که ۴ هزارو ۵۴۲ عنوان آن تألیفی و ۳ هزارو ۱۶۶ عنوان آن ترجمه بوده است.

زور تجدیدچاپی‌ها همچنان بر چاپ اول‌ها می‌چربد

در حوزه کودک ونوجوان در نیمه نخست امسال ۳ هزارو ۲۶۲ عنوان کتاب چاپ اول و ۴ هزارو ۴۴۶ عنوان ترجمه بوده است. این روند افزایشی تجدیدچاپ در حوزه کودک ونوجوان همچنان ادامه دارد.

کتاب کودک ونوجوان ۳۲ درصد گران‌تر شد

میانگین قیمت کتاب کودک ونوجوان در نیمه نخست امسال ۴۲ هزارو ۳۰۰ تومان بوده است که در قیاس با بازه زمانی مشابه پارسال شاهد افزایش ۳۴ درصدی قیمت‌ها هستیم. این در حالی است که شمارگان نیز اندک افزایشی داشته است. کمترین آمار انتشار کتاب در نیمه نخست سال نیز مانند دوره‌های گذشته مربوط به حوزه کلیات بوده است. کاهش شمارگان نشر در سال‌های گذشته از یک سو و روند افزایشی بازار کتاب‌های ترجمه‌ای به ویژه در حوزه ادبیات کودک ونوجوان و همچنین افزایش تجدیدچاپ نسبت به چاپ اول در حوزه کودک ونوجوان ازجمله مسائل مهم نشر در سال‌های گذشته هستند که در آمار‌ها نیز خود را نشان داده اند و باید مسئولان فکری برای رفع این مشکلات داشته باشند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->