آیت الله مکارم شیرازی: هزینه سفر حج بسیار سنگین است راهپیمایی مردمی حمایت از عملیات «وعده صادق» در مشهد برگزار خواهد شد ویژگی‌های رابطه ولایی با امام عصر چرا در اسلام حجاب واجب است؟ پاسخ به یک گلایه شهروندی پس از  یکسان‌سازی گلزار شهدای بهشت رضا(ع) مسلمان آمریکایی مجموعه‌ای نفیس از تمبر را به موزه حرم‌مطهر‌رضوی اهدا کرد + عکس آیت الله علم الهدی: منتخبان مجلس دوازدهم باید مکلف به پاسخگویی باشند | ضرورت نظارت سختگیرانه بر ثروت‌های ملی در استان گشتی در بخش اشیاء نفیس اهداشده توسط رهبر معظم انقلاب در موزه حرم مطهر رضوی نبینی باغبان، چون گل بکارد... اجتماع بزرگ مردمی «وعده صادق» در حرم مطهر رضوی برگزار شد | نوای "حیدر حیدر" و "الله اکبر" زائران طنین انداز شد (۲۸ فروردین ۱۴۰۳) + فیلم آیت الله علم الهدی: باید با زبان زور با دنیای مستکبر و زورگو رفتار کرد | باور به پوشالی بودن هیمنه آمریکا در مردم نهادینه شده است آرامشی که یادگار جنگ است معجزه نماز اول وقت چگونه می‌توان به توکل پایبند ماند؟ مراسم تشییع پدر شهیدان «دهنوی» در مشهد برگزار شد + فیلم اجتماع مردمی وعده صادق در حرم مطهر رضوی برگزار می‌شود اعلام فراخوان پذیرش امریه سربازی آستان قدس رضوی پدر شهیدان «دهنوی» درگذشت + زمان مراسم تشییع
سرخط خبرها

نفیس‌ترین گنجینه نسخه خطی نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه در موزه آستان قدس افتتاح شد

  • کد خبر: ۱۴۸۷۴۸
  • ۱۵ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۴۹
نفیس‌ترین گنجینه نسخه خطی نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه در موزه آستان قدس افتتاح شد
«گنجینه نهج البلاغه و صحیفه سجادیه» به عنوان هفدهمین مجموعه موزه آستان قدس رضوى در سالروز ولادت امام علی (ع) و همزمان با دهه مبارک فجر با حضور تولیت آستان قدس رضوی در محل موزه قرآن و نفایس در فضایی با زیربنای۴۰۳ متر مربع افتتاح شد.

به گزارش شهرآرانیوز، در این گنجینه، تعداد ۳۳ نسخه نهج‌البلاغه و ۳۱ نسخه صحیفه سجادیه از نفیس‌ترین آثار موجود در گنجینه رضوی گردآوری شده است که از مجموع ۶۵۰ نسخه نفیس نهج البلاغه و ۲۶۰ نسخه ارزشمند صحیفه سجادیه موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی منتخب شده‌اند.

معرفی امام علی (ع)، معرفی نهج البلاغه، معرفی سیدرضی (ره)، محتوای نهج البلاغه، مصادر نهج البلاغه، ۱۴ کلمه قصار از امام علی (ع) در نهج البلاغه، معرفی شرح‌ها و شارحان نهج البلاغه، معرفی ابن ابی الحدیدمعرفی ترجمه‌ها و مترجمان نهج البلاغه، معرفی امام زین العابدین، معرفی صحیفه کامله سجادیه، محتوای صحیفه سجادیه، تعلیقات حواشی تکلمه و مستدرکات، معرفی شرح‌ها و شارحان صحیفه، معرفی ترجمه‌ها و مترجمان نهج البلاغه، متن دستنوشته امام خمینی (ره)، صحیفه سجادیه از دیدگاه علمای شیعه و اهل سنت، طی ۱۷ تابلوی گرافیکی زینت بخش دیواره‌های این گنجینه شده است.

نفیس‌ترین گنجینه نسخه خطی نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه در موزه آستان قدس افتتاح شد

نفایسی از سده ۶ تا ۱۳ هجری

کهن‌ترین نسخه نهج البلاغه در این گنجینه کتابت شده به سال ۵۴۴ هجری قمری توسط محمد بن محمد بن احمدالنقیب است که به سال ۱۰۶۱ توسط نواب فاضلخان وقف آستان مقدس رضوی شده است.

در این بخش همچنین نسخه‌های نفیس دیگری از سده‌های ۶ تا ۱۳ هجری به چشم می‌خورد که به صورت اهدا و یا خریداری به این مجموعه عظیم افزوده شده است.  

شرح‌های نهج البلاغه 

در این گنجینه ویترین‌هایی نیز به آثار نفیسی از شروحی بر نهج البلاغه اختصاص یافته است که از آن جمله می‌توان به ترجمه منظوم صدکلمه قصار امام علی (ع) کتابت شده به سال ۱۱۰۱ هجری، النفایس منتخب خطب نهج البلاغه اثر یکی از علمای اهل سنت به نام الفاروقی سده ۸، مصباح السالکین مشهورترین شرح نهج البلاغه در سده هفتم هجری و شرح نهج البلاغه اثر ابن ابی الحدید کتابت شده در سده ۸ اشاره کرد.  

نفایسی از صحیفه کامله سجادیه

یکی از نسخ صحیفه سجادیه موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی که در سال ۴۱۶ قمری توسط ابوعلی حسن ابراهیم بن محمد جامی هیصمی کتابت شده و توسط محمدبن علی ابوبکرکرمانی روایت شده، از قدیم‌ترین نسخه‌های این مجموعه به شمار می‌رود که در این گنجینه به نمایش درآمده است.

همچنین دیگر نفایس صحیفه سجادیه  از نسخ خطی که در این مجموعه گردآوری شده است از سده ۵ تا ۱۲ هجری قمری کتابت شده اند.  

شکوفاترین دوران بعد از انقلاب

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یکی از غنی‌ترین و مهم‌ترین مراکز علمی و فرهنگی ایران و جهان اسلام، به ویژه در زمینه نسخه‌های خطی، چاپی، اسناد، آرشیو مطبوعات و آثار موزه‌ای و با قدمتی بیش از هزار سال است که پس از انقلاب اسلامی، شکوفاترین دوران خود را تجربه کرده است.

این مجموعه دارای پایدارترین هویت علمی و فرهنگی در آستان قدس رضوی و غنی‌ترین مجموعه قرآن‌ها و نفایس خطی در منطقه و جهان است.

موزه‌های آستان قدس رضوی نیز با بیش نه هزار اثر موزه‌ای، یکی از معدود موزه‌های دنیا است که به صورت شی محور اداره می‌شود و با پشتوانه‌ای بزرگ سعی در معرفی هر چه بهتر منابع موجود دارد.

مجموعه موزه‌های رضوی در حال حاضر با ۱۷ گنجینه: قرآن و نفایس، گنجینه نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، هدایای مقام معظم رهبری، تالار استاد محمود فرشچیان، تاریخ حرم رضوی، فرش، مردم شناسی، مدال، سکه، اسکناس، ظروف، آبزیان، نجوم، ساعت، مدال، سلاح و هنر‌های تجسمی از پربازدیدترین موزه‌های کشور با فاصله زیادی از سایر موزه‌های کشور محسوب می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->