ماجرای عجیب آهنگ «تنهاترین عاشق» که به نام فریدون فروغی دست‌به‌دست می‌شود! + فیلم چرا تکرار «پایتخت ۶» پخش نمی‌شود؟ روایت پردیس پورعابدینی از سکانس ملاقات شرعی با شهاب حسینی در «گناه فرشته» + فیلم برگزاری گردهمایی کارشناسان روابط عمومی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سراسر کشور در مشهد مقدس بازیگر فیلم سینمایی «اخراجی‌ها ۲»: روش تدریس تام‌کروز در «تاپ‌گان» متعلق به یک خلبان ایرانی است خانه انیمیشن UP در دنیای واقعی + فیلم و عکس معاون وزیر فرهنگ: سابقه ایران و عراق در حوزه فرهنگ و ارتباطات درخشان است درباره زنده یاد حسن حامد، نمایشنامه نویس و کارگردان فقید مشهدی| خاموشی در اوج درخشش کاش سریال بود! | درباره «مست عشق»، فیلم مهم حسن فتحی بازدید هیأت رسانه‌ای ایران از مؤسسه العلمین عراق + تصاویر ویژه‌برنامه «کوی محبت» در شب شهادت امام جعفر صادق (ع) + زمان پخش فیلم‌های سینمایی تلویزیون برای تعطیلات آخر هفته (۱۳، ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) + زمان پخش و خلاصه داستان تعطیلی سینما‌های مشهد به مناسبت شهادت امام‌جعفر‌صادق‌(ع) ناگفته‌های پردیس پورعابدینی درباره «فرشته» ستاره‌بازی سهم اندک ادبیات معاصر در دانشگاه مسئله ساده انگاشتن امری به غایت پیچیده | دقایقی پای درددل‌های دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی صفحه نخست روزنامه‌های کشور - پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ استاندار نجف در دیدار با هیات رسانه ای ایران: جمهوری اسلامی در زمینه های مختلف پیشرفت دارد | روابط عراق با ایران استراتژیک است + تصاویر گزارشی از جلسه نقد و بررسی کتاب «کارنامه فیاض: مجموعه آثار دکتر علی اکبر فیاض»
سرخط خبرها

ارزش اراده در بیان امام جعفر صادق(ع)

  • کد خبر: ۶۹۳۸۲
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۶
ارزش اراده در بیان امام جعفر صادق(ع)
حجت الاسلام محمدرضا جواهری - عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی

پیامبر خدا (ص) و اهل‌بیت و امامان (ع) والاترین و بزرگ‌ترین و پاک‌ترین نیت‌ها و اراده‌ها را داشته‌اند و پیروان خویش را نیز به تقویت اراده فراخوانده‌اند. امام جعفر صادق (ع) الگوی قدرت اراده و نیت بوده‌اند و رفتار و گفتار ایشان، درس‌های بزرگی برای جهانیان است. امام جعفر صادق (ع) درباره نقش نیت در زندگی انسان‌ها فرموده‌اند: ما ضَعُف بَدَنٌ عمّا قَوِیَتُ علیه النّیّه (من‌لایحضره‌الفقیه، ج ۴، ص ۴۰۰ * امالی شیخ‌صدوق، ص ۳۲۹ * الوافی، ج ۴، ص ۳۷۰ * بحارالانوار، ج ۷۰، ص ۲۰۵) هیچ بدنی از اجرای آنچه نیت و اراده بر آن قوی باشد، ضعف و ناتوانی نخواهد داشت. در این حدیث، ارزش و اهمیت و ضرورت نیرومندی اراده به شیعیان آموزش داده شده است. نیت و اراده بر انجام هر کاری قوی باشد، بدن با اراده همراه است و هیچ بدنی از آنچه اراده بر انجام آن تعلق گرفته باشد، کم نمی‌آورد.


«نیت» به معنای قصد و آهنگ و عزم و تصمیم و انگیزه و اراده و میل و خواستن است. بی‌شک، نیت و طلب هر عملی در زندگی و سرنوشت انسان‌ها مؤثر است و اراده و نیت، محرک انسان در کار‌های گوناگون است. ضعف به‌معنای سستی و ناتوانی و بی‌حالی و تنبلی است. قوت به‌معنای توان و نیرو و زور و نیرومندی و استواری است. براساس این حکمت امام‌صادق علیه‌السلام، توفیق انسان‌ها بستگی به نیت و اراده آن‌ها دارد. اراده بر انجام هرکاری قوی شد، بدن برای رسیدن به آن سست و ناتوان نخواهد بود.

 

عامل عقب‌ماندگی، ضعف اراده است. میزان قوت بدن در انجام کار‌ها درست به اندازه نیت و اراده انسان در ارتباط با آن کارهاست. یک انسان با اراده قوی در جامعه چندبرابر افراد ضعیف و بی‌اراده، ارزش دارد و کار می‌کند. سستی‌ها و ناتوانی‌های بشر، ریشه در ضعف اراده او دارد. عشق و علاقه و نیت و انگیزه قوی باعث تلاش‌های همه‌جانبه و خستگی‌ناپذیر و بی‌پایان است. انسان در راهی که اراده قوی در آن دارد، با نیت و عزم قوی شگفتی می‌آفریند و کار‌های بزرگ را آغاز می‌کند و بر آن استقامت می‌ورزد و به نتیجه و هدف می‌رسد.

 

آنجا که نیت قوی باشد، هرگز ضعف و سستی و تنبلی و بی‌حالی راه ندارد. انسان‌های بااراده، سازندگان جامعه و کشور و محور پیشرفت و تحولند و همواره در تلاش و تکاپو هستند و نستوه و خستگی‌ناپذیرند. باید اراده‌ها و انگیزه‌ها را تقویت و بارور کرد. باید راهکار تقویت اراده را آموخت. باید جوانان را به اراده و نیت قوی رساند؛ چون جوان با اراده قوی در هر کاری موفق خواهد شد. خستگی‌ناپذیری جوان از بازی فوتبال و سستی در خرید نان برای خانه، به همین قدرت و ضعف در اراده برمی‌گردد. انسان بااراده، نشاط و پویایی و روحیه عالی دارد و همواره تلاشگر و فداکار است. او باور دارد که من می‌توانم. او صیغه ما می‌توانیم را تکرار می‌کند و خود و خانواده و جامعه را به پیش می‌برد.

 

انسان‌هایی که حتی از کار‌های بسیار کوچک برنمی‌آیند، همان افراد بی‌نیت و بی‌انگیزه‌اند. بدن بی‌اراده، ضعیف و بدن بااراده، نیرومند و شگفتی‌ساز است. جامعه با اراده‌های مستحکم و نیت الهی هرگز دچار سستی و تنبلی و خمودگی نمی‌شود. امام جعفر صادق (ع) که در رأس انسان‌های بااراده جهان قرار دارند، در این حدیث همگان را به کسب اراده برای پیشرفت و رسیدن به قله‌های کمال سفارش کرده‌اند. برای انسان‌های با اراده بزرگ، هرگز ناتوانی معنی ندارد؛ چون قدرت بدنی در گرو قدرت اراده است. ضعف اراده، علت ضعف در بدن است. ممکن نیست روح دارای اراده نیرومند باشد و بدن از پیکار بازبماند. اگر بدن اظهار ضعف می‌کند، علت آن ضعف اراده روحی است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->