تصادف اتوبوس با تریلی در کرمانشاه یک فوتی و ۱۱ مصدوم برجا گذاشت تولد لاکچری در سومین روز خاص قرن جدید! جزئیات تکان‌دهنده از اردوی وحشت در استخر مرگ برنامه جدید امتحانات پایه ششم و نهم اعلام شد (یکم خرداد ۱۴۰۳) نام‌گذاری بیمارستان ۲۰۴ تختخوابی نیشابور به‌نام «سیدالشهدای خدمت» انفجار مین در ارتفاعات مرزی آذربایجان غربی یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (یکم خرداد ۱۴۰۳) زلزله قدرتمند اندونزی را لرزاند (یکم خرداد ۱۴۰۳) طرح سلامت خانواده و نظام ارجاع یکی از مهمترین اقدامات شهید آیت الله رئیسی بود کشف ۱۷ کیلوگرم زعفران قاچاق توسط مرزبانان هنگ تایباد(۱ خرداد ۱۴۰۳) قطار فوق‌العاده مشهد برای مراسم تشییع رئیس‌جمهور از مهاجرت ۱۰ هزار پزشک تا توزیع نابرابر پزشکان متخصص در کشور  برنامه جدید امتحانات نهایی دانش‌آموزان اعلام شد ممنوعیت‌های تردد ویژه مراسم تشییع پیکر رئیس جمهوری در مشهد اعلام شد تشکیل پرونده قضایی برای منتشرکنندگان مصادیق توهین‌آمیز درخصوص سانحه بالگرد حامل رئیس‌جمهور پیش‌بینی هواشناسی مشهد برای روز پنجشنبه (٣ خرداد ١۴٠٣) هم‌زمان با مراسم تشییع و تدفین رئیس‌جمهور پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی (سه‌شنبه، یکم خرداد ١۴٠٣) | آغاز بارش‌های پراکنده باران در استان
سرخط خبرها

آشپز کیست؟ | مروری کوتاه بر تاریخچه آشپزی

  • کد خبر: ۴۳۳۹۷
  • ۲۸ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۴
آشپز کیست؟ | مروری کوتاه بر تاریخچه آشپزی
تابه‌حال از خودتان پرسیده‌اید که کلمه آشپز یعنی چه؟ این کلمه از ۲ واژه «آش» و «پز» درست شده است. آشپز یعنی کسی که آش می‌پزد. کلمه «آش» امروز به یک دسته غذای خاص گفته می‌شود که از جوشاندن حبوبات در آب به دست می‌آید و در آن رشته یا برنج و چیز‌های دیگر هم موجود است، اما آش در گذشته به‌صورت عام به هر نوع غذا گفته می‌شده است.
یوسف انصاری | شهرآرانیوز؛ تابه‌حال از خودتان پرسیده‌اید که کلمه آشپز یعنی چه؟ این کلمه از ۲ واژه «آش» و «پز» درست شده است. آشپز یعنی کسی که آش می‌پزد. کلمه «آش» امروز به یک دسته غذای خاص گفته می‌شود که از جوشاندن حبوبات در آب به دست می‌آید و در آن رشته یا برنج و چیز‌های دیگر هم موجود است، اما آش در گذشته به‌صورت عام به هر نوع غذا گفته می‌شده است. پس آشپز یعنی آن کسی که غذا می‌پخته و از کنار همین کلمه است که کلمات دیگری مثل «آشپزی»، «آشپزخانه»، «آش‌خانه» و... به وجود آمده است. کلمه آشپز معادل‌های زیادی مثل پزنده، خوالگیر، خوراک‌پز، خورشگر، دیگ‌پز، طباخ، سفره‌چی، خوان‌سالار و... دارد که داستان هرکدام از این کلمات به گوشه‌ای از فرهنگ و تاریخ گره خورده است.
 
کلمات را بگذاریم کنار و برویم سراغ تاریخ آشپزی. بدون شک اولین نوع آشپزی پختن گوشت روی آتش است. طبق فرضیه‌های علمی، آدمیزاد در جنگ‌ها برای اولین‌بار طعم گوشت پخته‌شده با آتش را چشیده و از آن خوشش آمده است. داریم درباره زمان‌های بسیار دور و انسان‌های غارنشین صحبت می‌کنیم و این یعنی معلوم نیست آشنایی انسان با آشپزی دقیقا چه زمانی بوده است، اما آثار بازمانده از آتشدان‌های غار‌های تاریخی شمال چین نشان می‌دهد که انسان از نیم‌میلیون سال قبل آشپزی را آغاز کرده است. استخوان‌های نیمه‌سوخته که در اطراف این آتشدان‌ها پیدا شده است، نشان می‌دهد که اجداد پکنی بشر آتش را برای کباب کردن و پختن گوشت حیوانات به کار می‌برده‌اند. عادتی که‌ای کاش همیشه در ژن مردم چین باقی می‌ماند تا با خام‌خواری و اجق‌وجق‌خواری دنیا را به دردسر نمی‌انداختند.
 
اما فن آشپزی به شکل امروزی‌اش احتمالا با شکل گرفتن کشاورزی در جوامع به وجود آمده است. جایی که انسان توانست خاک و حیوانات را اهلی کند. زمان و محل پیدایش آن هم طبق نظر تاریخ‌شناسان برمی‌گردد به حدود ۱۰ هزار سال قبل در خاورمیانه و از آنجا هم به آناتولی (ترکیه)، یونان، بالکان (جنوب‌شرقی اروپا) و دیگر نقاط دنیا راه پیدا کرده است. آشپزی در ایران بر اساس اساطیر به دوران پادشاهی هوشنگ برمی‌گردد. هوشنگ از بنیان‌گذاران نهاد‌ها و نظام‌های اولیه زندگی اجتماعی است و مردم را با ذبح گاو و گوسفند و پختن خوراک از گوشت آن‌ها آشنا کرده است.
 
با دانستن این اطلاعات که البته مختصر بود و بیشتر آن‌ها را از کتاب «آشپز و آشپزخانه» علی بلوکباشی برای شما نقل کردم، دفعه بعد که خواستید آشپزی کنید یا اسم آشپز و آشپزخانه را بیاورید، درباره این فن و صنعت مهم که پدیدآورنده بخشی از بزرگ‌ترین لذت‌های آدمی است، دید عمیق‌تری خواهید داشت.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->