چمران: شورا‌های شهر و روستا، انعکاس خواست و سلیقه مردم هستند رئیس دیوان عالی کشور: سبقت در خدمت باید فرهنگ غالب در نظام شورایی کشور باشد + فیلم آموزش ایمنی و مواجهه با حریق برای ۱۲۴ هزار شهروند مشهدی گپ و گفت با میراث دار سنت پرورش اسب یورقه در مهدی آباد| ما که هرچه بردیم، با رفقا خوردیم   شهروند خبرنگار | درخواست به‌سازی پیاده‌رو «ابرار ۱۰» در مشهد + پاسخ سرویس‌دهی رایگان خط‌۲ قطارشهری مشهد در روز شهادت امام‌جعفرصادق‌(ع) اعمال‌قانون ۱۸۱۸ دستگاه خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۶۱ دستگاه خودروی متخلف توقیف شدند (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳) دردسر‌های بودار همسایگی با انبار‌های خانگی | دپوی ضایعات در منازل مسکونی شهرک صابر مشهد ایست‌کار‌های مشهد، الگوی کشور | بیمه کارگران ایست‌کار‌ها در اولویت باشد هوای چهار منطقه کلانشهر مشهد امروز در شرایط پاک قرار گرفت (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳) احداث ۱۴ بوستان بزرگ در شهر مشهد | پروژه‌های زودبازده‌ برای محرومیت‌زدایی از حاشیه شهر ترافیک سنگین در بولوار ملک‌آباد و وکیل‌آباد مشهد (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳) حاجی بگلو: رویکرد و نگاه شورای ششم، تحقق عدالت‌محوری در مشهد است سردار رادان در مشهد: قسم به خون شهدا که حافظ سنگر حجاب هستیم| توطئه عریانی و برهنگی، برنامه نفوذ دشمن برای براندازی است مشهدالرضا(ع)، هم‌صدا با طنین حجاب و غیرت | اجتماع باشکوه حمایت از «طرح نور فراجا» برگزار شد + فیلم بلاتکلیفی ۴۵۰‌هزار هکتار از اراضی ملی خراسان رضوی شهروند خبرنگار | درخواست ترمیم آسفالت در بلوار شهید آوینی مشهد + پاسخ شهردار مشهد: کلان‌شهر مشهد در زمینه هوشمندسازی پیشرو است هوای هشت منطقه کلانشهر مشهد امروز پاک است (۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

مشهد مقدس، هاب گفت‌وگوی علمی و میان‌فرهنگی

  • کد خبر: ۱۱۳۱۸۴
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۶
مشهد مقدس، هاب گفت‌وگوی علمی و میان‌فرهنگی
محمدجواد استادی - پژوهشگر مطالعات فرهنگی

وجود مضجع شریف حضرت رضا (ع) در مشهد مقدس، در دوره‌های زمانی گوناگون مهم‌ترین عامل کشش گروه‌های مختلف انسانی به سوی این شهر و زمینه‌سازی پیشرفت همه‌جانبه برای آن در ابعاد مختلف بوده است. پر واضح است که نیروی انسانی برجسته‌ترین مؤلفه و مهم‌ترین سرمایه یک شهر محسوب می‌شود و تنوع و تکثر در شهروندان یک شهر در زمینه‌های گوناگونی، چون تخصص، فرهنگ و موارد دیگر پویایی ایجاد می‌کند و موجب پیشرفت روزافزون می‌شود. حرم مطهر رضوی به دلیل انگیزه معنوی بی‌نظیری که می‌گستراند همواره محل رجوع گروه‌های گوناگون دلداده به حضرت رضا (ع) بوده است.

بازخوانی تاریخ مشهد و حرم مطهر نشان می‌دهد گروه‌های مختلفی از سیاست‌مداران، حکام، دانشمندان و گروه‌های عمومی مردم، همواره به مشهد توجه ویژه نشان داده و حتی برخی از ارزشمندترین فعالیت‌ها یا داشته‌های خویش را به مناسبت برکت وجود بارگاه حضرت رضا (ع) به مشهد اختصاص داده‌اند.

این افراد در زمان حیات خویش برای بهره بردن از فضای معنوی بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) به مشهد آمدوشد داشته‌اند. بسیاری نیز وصیت کرده‌اند که پس از مرگ خویش در مشهد مقدس و در مجموعه حرم مطهر به خاک سپرده شوند. جالب آن است که این رویکرد در سراسر تاریخ حرم مطهر وجود داشته است و امروز نیز ادامه دارد.

از مقبره شیخ بهایی به عنوان معمار حرم مطهر در نظر بگیرید تا مقبره شخصیت‌هایی، چون ا... وردی‌خان که عموم مردم عمده شهرت او را به فتوحات و اقدامات عمرانی‌اش در اصفهان می‌شناسند. شاید کمتر کسی بداند این شخصیت در حرم مطهر رضوی و در زیر گنبد ا... وردی‌خان دفن شده است، مجموعه‌ای که به گفته برخی کارشناسان معماری از منظر ظرافت‌های هنری از بسیاری از آثاری که با حمایت او در اصفهان ساخته شده‌اند جلوتر و بیشتر درخور توجه است.

ولی باید گفت مشهد مقدس مهم‌ترین انگیزه برای حضور شخصیت‌های برجسته علمی و اسلامی در این شهر بوده است، به گونه‌ای که در حوزه اندیشه و علوم اسلامی به یکی از قطب‌های مهم جهان اسلام بدل شده است.

حضور و ارتباط شخصیت‌های علمی حوزوی در مشهد مقدس در دو تراز قابل بررسی و پیگیری است. گروه نخست افرادی هستند که مشهد مقدس را به عنوان پایگاه درسی و دانشی خویش انتخاب و به این شهر مهاجرت کردند.

برای نمونه، از میان این چهره‌ها می‌توان به آیت‌ا... سید محمدهادی میلانی اشاره کرد که پس از مهاجرت از کربلا به مشهد مقدس، جریان درسی خویش را در این شهر برقرار کرد و با گسترش این حوزه درسی در ابعاد مختلف، زمینه توسعه و بالندگی بیشتر حوزه علمیه خراسان را فراهم آورد.

در تراز دوم شاهد این هستیم که علمایی وصیت می‌کنند پیکر ایشان به مشهد منتقل و در جوار بارگاه حضرت رضا (ع) دفن شود. جز انگیزه‌های معنوی این علما، مسئله دیگری نیز در این انتخاب وجود دارد که نباید از آن غفلت کرد. بسیاری از این دانشمندان اسلامی و علمای بزرگ در شهر و زادگاه خویش از شهرت بسیار برخوردار بوده و محل رجوع معنوی مردم بوده‌اند.

این شخصیت‌های برجسته همواره از شهرت و تبدیل شدن به قطب و چهره پرهیز داشته‌اند و این نگرانی برای ایشان وجود داشته است که پس از مرگ و در صورت دفن در محل زیست خویش، به قطب محل مراجعه تبدیل و با ساخت مقبره و تشکیلاتی از این دست دیده شوند.

از این رو، برای پرهیز از این دیده شدن، وصیت می‌کردند در حرم مطهر رضوی دفن شوند تا در پرتو این حرم که محل رجوع دلدادگان اهل‌بیت (ع) است کمتر دیده شوند. تصور کنید اگر مرحوم آیت‌ا... محمد کوهستانی که از علمای بسیار نامدار و چهره معنوی مازندرانی بود در منطقه خویش، بهشهر، دفن می‌شد امروز مقبره او به دلیل رجوع فراوان مردم چه توسعه‌ای یافته بود. اما اکنون با اینکه این شخصیت بزرگ دینی در حرم مطهر رضوی دفن است، بسیاری از این موضوع آگاه نیستند.‌

می‌توان گفت این ظرفیت عظیم علمای برجسته مدفون در حرم مطهر رضوی حتی شامل شخصیت‌های شناخته‌شده جهانی ما نیز می‌شود. علامه محمدتقی جعفری، استاد سید جلال‌الدین آشتیانی و علامه محمدرضا حکیمی از چهره‌های مهمی هستند که در خارج از کشور نیز شناخته‌شده‌اند و در حرم مطر دفن شده‌اند.

به طور کلی، می‌توان گفت که حضور متنوع این علمای دینی در مشهد موجب شده بود ایشان در حوزه‌های گوناگونی، چون توسعه دانش، بنیان‌گذاری جریان خدمت و امدادرسانی به مردم، حضور فعال در سیاست و توسعه معنویت نقشی مؤثر ایفا کنند. اکنون آنچه لازم است بهره بردن از این ظرفیت کم‌نظیر برای یک شهر است.

حضور مدفن این بزرگان یک جاذبه مهم برای افزایش زمان ماندگاری حضور زائران در مشهد مقدس به شمار می‌رود که البته نیازمند سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی دقیق است. گام نخست، شناخت این افراد و زمینه‌سازی برای بهره بردن از ظرفیت‌هایشان است.

بسیاری از این شخصیت‌ها بنیان‌گذار بسیاری از جریان‌های فکری در جهان اسلام بوده‌اند و این بهانه‌ای است که مشهد به مرکز جریان‌سازی اندیشه تبدیل شود. بر این بنیاد، با بهره‌مندی از این ظرفیت، می‌توان مشهد را به هاب «گفت‌وگوی علمی و میان فرهنگی» جهان اسلام و در نهایت مرکز جریان‌سازی فکری تبدیل کرد. ان‌شاءا....

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->