قوی‌ترین طوفان خورشیدی دو دهه اخیر در در برخی کشورها باعث شفق قطبی شد طوفان خورشیدی بر ماهواره‌های استارلینک تأثیر گذاشته است بهترین لپ‌تاپ‌های گیمینگ ۲۰۲۴ + مشخصات کنسول دستی ROG Ally X ایسوس کی معرفی خواهد شد؟ آیا OpenAI موتور جستجویش را در رویداد ChatGPT معرفی می‌کند؟ معرفی بازی معمایی Tiny Room Stories + لینک دانلود اندروید و IOS نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۴ با معرفی برگزیدگان پایان یافت اقدام نوآورانه استارتاپ مشهدی برای کمک به ناشنوایان در دریافت گواهی‌نامه رانندگی آلیس در ماتریکس | هوش مصنوعی چه نسبتی با ما و کسب‌وکار‌های ایرانی دارد؟ ویدئو | تصویر روز ناسا؛ گردش یک سیاهچاله چگونه است؟ سیزدهمین جشنواره نشریات دانشجویی کشور در مشهد به کار خود پایان داد ثبت نام تسهیلات اقتصاد دیجیتال آغاز شد زمان رونمایی از نینتندو سوییچ ۲ رسما اعلام شد جزئیاتی جدید از پردازنده گرافیکی پلی استیشن ۵ پرو پرفروش‌ترین گوشی‌های جهان در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۴ با هوش مصنوعی شارژدهی گلکسی S۲۵ ده درصد بهتر می‌شود انتقال داده‌های دستگاه اندروید قبلی به دستگاه‌ اندرویدی جدید سریع‌تر می‌شود افشای مشخصات اولیهٔ Xiaomi 15 Pro ویدئو | ربات اپتیموس تسلا، مشغول کار در کارخانه خانواده آیفون ۱۷ یک عضو «اسلیم» خواهد داشت
سرخط خبرها

نسبت خوارزمی و اینترنت!

  • کد خبر: ۱۷۴۰۶۵
  • ۲۲ تير ۱۴۰۲ - ۱۸:۵۹
نسبت خوارزمی و اینترنت!
خوارزمی در سال ۱۸۵ قمری به دنیا آمد؛ ریاضی‌دان بود و در حوزه ریاضیات و دیگرزمینه‌های علمی سهم بسزایی داشت. گفته اند در کنار لقبی که به او داده اند، یعنی پدر جبر، می‌توان او را پدربزرگ علوم رایانه هم دانست.

وقتی روز بزرگداشت ابن سینا را روز پزشک و روز ابوریحان بیرونی را روز مهندس و روز زکریای رازی را روز داروسازی نام می‌نهیم، دانستن دلیلش چندان سخت نیست؛ اما اینکه چرا روز بزرگداشت محمد خوارزمی را روز فناوری اطلاعات بنامیم، کمی دلیل و سند می‌خواهد تا بدانیم چه نسبتی میان این دانشمند ایرانی و فناوری اطلاعات است.

فناوری اطلاعات پدیده‌ای مدرن به شمار می‌آید و چگونه این نسبت با دانشمندی برقرار می‌شود که قرن‌ها پیش زیسته است. به هرحال شورای عالی انقلاب فرهنگی دوسه سالی است که بیست ودوم تیرماه، زادروز دانشمند بزرگ ایرانی، محمدبن موسی خوارزمی، پدر علم داده ورزی (انفورماتیک) را روز فناوری اطلاعات نامیده است.

خوارزمی در سال ۱۸۵ قمری به دنیا آمد؛ ریاضی‌دان بود و در حوزه ریاضیات و دیگرزمینه‌های علمی سهم بسزایی داشت. گفته اند در کنار لقبی که به او داده اند، یعنی پدر جبر، می‌توان او را پدربزرگ علوم رایانه هم دانست. جالب است بدانیم نخستین فردی که صفر را اختراع و وارد اعداد کرد و برای آن اعمال ریاضی تعریف کرد، خوارزمی بود. این دانشمند نامور چنان جایگاهی دارد که سده نهم میلادی را عصر خوارزمی نامیدند. چون یکی از اختراعات بزرگ خوارزمی، رقم صفر است.

افزودن صفر به سیستم عدد‌ها انقلابی بود که درک بسیاری از بخش‌های ریاضیات و اعداد منفی را آسان کرد. گویند که سال‌ها بعد این عدد از طریق اسپانیا و ایتالیا به دیگرنقاط اروپا رفت. اسحاق نیوتن، فیزیک دان معروف بریتانیایی، از پیشگامان استفاده از این عدد بود.

بعد‌ها عدد صفری که خوارزمی کشف کرد، نقش مهمی را در معادلات جهانی و تجارت و فناوری ارتباطات ایفا کرد. فیلیب خوری هیتی، نویسنده کتاب «شرق نزدیک در تاریخ» ورود آن را به زندگی روزانه انسان بزرگ‌ترین خدمتی می‌داند که دانش مسلمانان به دنیای غرب کرده است.

و یک تأسف از اینکه (تا جایی که من می‌دانم) در مشهد، شهری که خراسان بزرگ و تاریخی و فرهنگی را نمایندگی می‌کند، جایی و مکانی آبرومند به نام او نام گذاری نشده است. کاش در نام گذاری‌ها هویت‌های تاریخی و فرهنگی بیش از این دیده شود تا نسل امروز و فردا پیوند خودش را با گذشته این سرزمین از یاد نبرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->